Publicaties en media

112 resultaten

In het regeerakkoord is opgenomen dat het bestaande systeem van loonkostensubsidie wordt ingeruild voor een systeem van loondispensatie. Wie het systeem van loondispensatie doordenkt realiseert zich dat het op twee manieren de kans op financiële problemen vergroot. Een pleidooi voor de handhaving van het huidige systeem van loonkostensubsidie. Lees het volledige artikel. Auteurs: Marco Florijn, …..

Lees meer

In het sociaal domein zijn als gevolg van bezuinigingen concepten als ‘eigen verantwoordelijkheid’ en ‘zelfredzaamheid’ leidend geworden in de publieke dienstverlening. We verwachten van mensen met financiële problemen dat ze bepaald gedrag vertonen om hun situatie op te lossen. Modelgedrag zoals zich actief melden en op alle afspraken verschijnen. Maar de doorwerking van geldstress is …..

Lees meer

Zijn schulden je eigen schuld? Nadja Jungmann beantwoordt deze vraag tijdens een lezing van Studium Generale van Universiteit Utrecht, op woensdag 4 april 2018, om 20:00. Ze spreekt over de rol van bureaucratie, bedrijven en schuldenaren. Studium Generale organiseert vier lezingen over de economische uitdagingen van dit moment. Nadja Jungmann trapt af. Bekijk het programma.

Lees meer

Studeren zonder financiële zorgen Doe mee aan het onderzoek en maak kans op een Bol.com bon Beste student, Hoe makkelijk of moeilijk kun jij rondkomen met je geld? Jouw hogeschool doet daar onderzoek naar en hoopt op grond hiervan studenten met financiële problemen te kunnen helpen. Vul je onze vragenlijst in? Deze vragenlijst gaat over …..

Lees meer

thumbnail of Position Paper schulden Tweede Kamer Tamara Madern 12 februari 2018

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het verband tussen schulden van mensen en hun gedrag. Het oplossen van schulden vraagt grote inzet van mensen met financiële problemen. Wat gaat er mis en wat kunnen we doen om deze groep te ondersteunen? Position paper ten behoeve van rondetafelgesprek over schulden, georganiseerd door de …..

Lees meer
thumbnail of HU-Openbare les 2017-Tamara Madern (2)

Schuldpreventie en vroegsignalering kunnen én moeten beter Schuldpreventie en vroegsignalering zijn essentieel om financiële problematiek van Nederlandse huishoudens te voorkomen en aan te pakken. Om goede interventies te ontwikkelen is nog veel onderzoek nodig. Dat vormt de kern van het betoog van Tamara Madern, in haar lectorale rede. Een groot gemis binnen dit werkveld is …..

Lees meer

thumbnail of Artikel_Wat kunnen we van burgers verlangen_TvS03_2017

De samenleving is te complex. Tamara Madern en Nadja Jungmann vertellen in dit artikel over hun bevindingen en doen de oproep om gezamenlijk de burger centraal te stellen. Niet alleen aan de overheid, maar ook aan degenen die ondersteuning bieden in het oerwoud van financiën. Bron: Tijdschrift voor schuldsanering, nummer 3, oktober 2017.

Lees meer