Publicaties en media

472 resultaten

Stress-sensitief werken is een begrip geworden in het sociaal domein. Dit levert veel op, maar heeft ook een keerzijde. Voor veel doorwerkingen van chronische stress op gedrag, zoals regelmatig te laat komen op een afspraak of geldzaken niet zelfstandig kunnen organiseren, geldt namelijk dat het óók doorwerkingen kunnen zijn van lage basisvaardigheden. Door nadruk op …..

Lees meer

Sinds 2021 zijn gemeenten verplicht tot vroegsignalering van geldproblemen bij inwoners. In de ‘Vroeg Eropaf’ aanpak benaderen gemeenten bewoners met problemen proactief, om zo ergere schulden te voorkomen. Maar hoe leg je contact met deze bewoners? Wat is de beste manier om iemand te benaderen? En als je eenmaal contact hébt: hoe kun je dit …..

Lees meer


Ben jij een vierdejaars student aan de Hogeschool Utrecht en op zoek naar een interessante afstudeeropdracht? Lijkt het je leuk om binnen een onderzoeksteam af te studeren? Bij te dragen aan een relevant project? Mensen te werven en interviewen? De schuldhulpverlening te verbeteren? Check dan snel onderstaande opdracht! De afstudeeropdracht zal in periode C (februari …..

Lees meer

600.000 huishoudens in Nederland hebben te maken met problematische schulden. Het aflossen van deze schulden is niet zo eenvoudig, omdat schulden snel oplopen door incassokosten. In De Nieuws BV van BNNVARA op NPO Radio 1 vertelt bijzonder hoogleraar en lector schulden en incasso Nadja Jungmann over het rapport Schulden klein houden en perspectief bieden, dat …..

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming Weerwind heeft in een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer gereageerd op het onderzoek Schulden klein houden en perspectief bieden van Nadja Jungmann en André Moerman en de Kennisanalyse invordering van Nadja Jungmann, Rosanne Oomkens en André Moerman. In de artikelen “Rapport Schulden klein houden en perspectief bieden” en “Kennisanalyse …..

Lees meer

Er is behoorlijk wat informatie beschikbaar over het functioneren van het Nederlandse invorderingsstelsel gericht op de inning van private schulden. Deze beschikbare informatie is nergens samengebracht en bekeken in één onderzoek. Om na te denken over wat er nodig is om het functioneren van de inning van private schulden te verbeteren is er behoefte aan …..

Lees meer

Het Nederlandse stelsel van het incasseren van schulden moet grondig worden herzien. Dit stellen onderzoekers Nadja Jungmann en André Moerman in hun rapport Schulden klein houden en perspectief bieden. In hun rapport laten Jungmann en Moerman zien tot welke uitwassen het huidige incassostelsel kan leiden aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden. De kern van …..

Lees meer

Mensen  met schulden hebben twee keer zo vaak suïcidale gedachten als mensen zonder schulden. Praten over dit thema helpt en lucht op. Daarom gaat Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek, in deze driedelige podcast in gesprek met verschillende professionals over schulden en suïcide. In de eerste aflevering is Renske Gilissen te gast. Zij is …..

Lees meer

Tamara Madern, lector Schulden en Incasso, heeft meegewerkt aan een artikel over dakloosheid voor het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen. Dakloosheid is het thema van deze editie van het tijdschrift. In dit artikel ligt de nadruk op hoe aandacht voor geldzaken huisuitzettingen kan voorkomen. Een groeiend aantal huishoudens kan de fors gestegen prijzen van de huishoudelijke uitgaven …..

Lees meer