Publicaties en media

520 resultaten

Slechts een beperkt deel van de Nederlandse huishoudens met problematische schulden is in beeld bij schuldhulpverlening. Het lijkt erop dat het voor veel mensen een hele opgave is om te bepalen wanneer ze hulp nodig hebben en om vervolgens daadwerkelijk hulp te vragen. Eerder bestond het beeld dat mensen gemiddeld al vijf jaar in de …..

Lees meer

Panteia, Hogeschool Utrecht en Bureau Bartels hebben in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar de werking van vroegsignalering in de praktijk. Hierbij werd onder meer onderzocht wat de rol is van vastelastenpartners (schuldeisers), hoe gemeenten signalen ontvangen en verwerken, hoe betrokken partijen samenwerken en in hoeverre de aanpak …..

Lees meer

Discussies over bewindvoering focussen zich veelal op het voorkomen van misstanden en het verhogen van beloningen. De nadruk zou echter moeten liggen op facilitering van bewindvoerders, zodat zij mensen in kwetsbare posities duurzaam kunnen begeleiden naar zelfredzaamheid. Dit is waar Gercoline van Beek, senior onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht en Hülya Kat, voormaling Tweede Kamerlid …..

Lees meer

Het aantal mensen dat na een schuldenregeling weer in de schulden komt is hoog. Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering, deelt met Stichting BKR haar inzichten over de oorzaken van financiële recidive en hoe de vicieuze cirkel doorbroken kan worden. Volgens Madern is de achterliggende reden voor financiële recidive geen domme keuze, maar een structureel …..

Lees meer


Het Verwey-Jonker Instituut heeft in samenwerking met Save the Children een kwalitatief onderzoek gedaan naar wat nu écht werkt bij het bereiken van jongeren met geldproblemen. Uniek aan dit onderzoek is dat jongeren zelf gevraagd is hoe men hen het beste kan bereiken. Op woensdag 7 februari 2024 werd in Haarlem vanuit project Eerder uit …..

Lees meer

Kleine schulden kunnen oplopen tot problematische schulden. Dit komt vooral door de wijze waarop schulden worden geïncasseerd in Nederland, want kosten om die bedragen te innen stapelen steeds hoger op. Experts roepen daarom al langer om een nieuw incassostelstel. MAX Meldpunt geeft op basis van het rapport Schulden klein houden en perspectief bieden een overzicht …..

Lees meer

De manier waarop incassobureaus winst maken is ‘immoreel en maatschappelijk onverantwoord’, zegt de Consumentenbond. Volgens hun verdienen incassobureaus aan het leed van mensen met schulden. Ook vinden ze de incassokosten vaak buitenproportioneel, waardoor schuldenaars in een neerwaartse spiraal belanden door een ophoping van extra kosten. De incassokosten moeten namelijk door hen betaald worden, en niet …..

Lees meer