Publicaties en media

499 resultaten

Arnhem gaat de schulden van gezinnen met problematische schulden kwijtschelden. Volgens de Arnhemse wethouder Mark Lauriks kost het gemeenten jaarlijks 17 miljard euro om ruim 3 miljard euro aan schulden op te lossen. Volgens experts, waaronder Rosanne Oomkens, kloppen deze bedragen niet. Rosanne is associate lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht. EenVandaag schreef …..

Lees meer

Arnhem gaat alle schulden aflossen van ongeveer 50 huishoudens in Immerloo, het armste postcodegebied van Nederland volgens het CBS. De gemeente doet dit als experiment in de hoop aan te tonen dat als schulden helemaal zijn verdwenen, andere problemen zoals huiselijk geweld, verslaving, verwaarlozing en werkloosheid sneller en beter kunnen worden aangepakt. In het experiment …..

Lees meer

40 procent van de mensen die zich aanmelden voor schuldhulp valt uit voordat ze een schuldregeling hebben. Steviger inzetten op goede communicatie met de cliënt, meer persoonlijk contact en een snellere toeleiding kan aantal mensen dat uitvalt verlagen. Dit staat beschreven in het rapport “Hoe halen inwoners de startstreep? – Begeleiding bij de aanvraag van …..

Lees meer

Mensen met ervaringskennis aan het woord laten in filmpjes of brieven maakt de communicatie persoonlijker en inlevender. Uit interviews bleek dat mensen met een smalle beurs een voorkeur hadden voor een filmpje waarin een voormalige client van schuldhulpverlening vertelde over haar ervaringen. Dat filmpje trok de aandacht door het persoonlijke verhaal wat erin verteld werd. …..

Lees meer

Ruim een half miljoen mensen in Nederland hebben problematische schulden. Als gevolg hiervan kunnen gezinnen van het gas worden afgesloten of uit hun huis worden gezet. De rechtbank beslist hierover. Echter zorgen deze maatregelen ervoor dat de problemen alleen maar groter worden. Rechtbank Midden-Nederland gaat nu proberen om deze mensen te helpen. Vanaf april werken …..

Lees meer


Een vijfde van de jongeren tussen de 18 en de 25 heeft een schuld. Terwijl het Bureau Krediet Registratie (BKR) het aantal mensen met betalingsproblemen in Nederland ziet dalen, krijgt de jeugd juist méér betalingsproblemen. Rosanne Oomkens, associate lector Schulden en Incasso, verteld aan Trajectum dat volgens haar de belangrijkste oorzaak hiervoor het achteraf betalen, …..

Lees meer

Het Lectoraat Schulden en Incasso doet samen met de praktijk onderzoek om uitvoering en beleid te versterken en schuldenproblematiek te verminderen. Zowel de samenwerking tussen schuldhulp en bewind als de kwaliteit van en toezicht op bewindvoering vormen daarbij belangrijke thema’s. Vivian den Hartogh, Rosanne Oomkens en Gercoline van Beek schreven een position paper waarin ze …..

Lees meer

De schuldenproblematiek in Nederland is allesbehalve onder controle. Het aantal huishoudens met gergegistreerde problematische schulden loopt al een paar jaar op. Vrijwilligersorganisatie Humantias ziet een belangrijke boosdoener van deze problematiek en starrte daarom de petitie  “Stop De Schuldenindustrie”. Wat is de rol van de zogenoemde schuldenindustrie binnen de schuldenproblematiek? In de radio uitzending Spraakmakers op …..

Lees meer

Op woensdag 7 februari werd in Haarlem vanuit project Eerder uit de Schulden een dag georganiseerd voor professionals en jongeren. De dag stond in het teken van jongereninterventies rondom schuldenproblematiek. Expertsessie Eerder uit de schulden, wat werkt bij jongeren Tamara Madern (Hogeschool Utrecht), Floor van den Berg (Save the children) en Marjolein Odekerken (Verwey-Jonker Instituut) …..

Lees meer