Publicaties en media van: Barbera van der Meulen

25 resultaten

Sinds september 2016 heeft de gemeente Utrecht de “Kanteling Schulddienstverlening” doorgevoerd. Dit hield in dat de toegang tot schulddienstverlening werd verplaatst naar de buurtteams. In 2019 is dit proces voor het eerst geëvalueerd door de Veranderbrigade en de Hogeschool Utrecht, wat leidde tot een aantal verbeterpunten. . Tegelijkertijd werd in 2019 de actieagenda Utrechters schuldenvrij …..

Lees meer

In 2022 is door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een nieuwe aanpak van geldzorgen, armoede en schulden geformuleerd met als doel om armoede en schulden te halveren. Naast het oplossen van schulden is het ook van belang om beginnende geldzorgen aan te pakken: wat houdt de preventie van armoede en schulden in? …..

Lees meer

Op woensdag 7 februari werd in Haarlem vanuit project Eerder uit de Schulden een dag georganiseerd voor professionals en jongeren. De dag stond in het teken van jongereninterventies rondom schuldenproblematiek. Expertsessie Eerder uit de schulden, wat werkt bij jongeren Tamara Madern (Hogeschool Utrecht), Floor van den Berg (Save the children) en Marjolein Odekerken (Verwey-Jonker Instituut) …..

Lees meer


Op dinsdag 19 december organiseerde het Juridische Innovatielab van de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met onderzoekers van het project ‘’Eerder uit de Schulden’’, een interactieve middag voor buurtteamprofessional, schulddienstverleners en studenten in Utrecht. De middag stond in het teken van vroegsignalering bij geldzorgen en schuldenproblematiek. Expertsessie Eerder uit de schulden, vroegsignalering Marlies van de Bunt …..

Lees meer

Ongeveer 30.000 personen hebben een openstaande bijstandsschuld bij de gemeente Rotterdam. De totale schuld is ongeveer 125 miljoen euro. Deze schulden kunnen om uiteenlopende redenen zijn ontstaan, zoals door terugvordering van te veel ontvangen bijstandsuitkering, het ontvangen van leenbijstand voor het aanschaffen van duurzame consumptiegoederen of door boetes voor het overtreden van de inlichtingenplicht. (bron) …..

Lees meer

Schouders Eronder heeft in samenwerking met Hogeschool Utrecht een hoofdstuk gepubliceerd voor professionals binnen de sociaal financiële dienstverlening, het zorgdomein, het onderwijsdomein en het veiligheidsdomein. In dit hoofdstuk wordt uitleg gegeven over hoe geldzorgen bij burgers gesignaleerd kunnen worden, bespreekbaar worden gemaakt en hoe doorverwijzing gerealiseerd wordt. Ook leggen ze uit hoe de schuldhulpverlening in …..

Lees meer

In de kinderopvangtoeslagaffaire is tienduizenden ouders ongekend onrecht aangedaan door de Rijksoverheid. Dit schandaal maakte duidelijk dat het belangrijk is dat knellende mechanismen in (de uitvoering van) wet- en regelgeving en beleid tijdig worden gesignaleerd en dat uitvoerders deze agenderen in het vertrouwen dat de signalen worden opgevolgd. De gemeenten Amsterdam, Utrecht en Almere hebben …..

Lees meer

Achter de Voordeur is een jaarlijks terugkerend onderzoeks- en onderwijsproject, waarin studenten van verschillende opleidingen aan de HU de wijk ingaan om de ervaringen en behoeften op te halen van mensen met geldzorgen. In het eerste onderzoeksjaar (2021) is er onderzoek gedaan in de wijken Leidsche Rijn en Utrecht Zuid. Het onderzoeksteam heeft antwoord gezocht …..

Lees meer

Geldzorgen hebben impact op de gezondheid, daar merk je als zorgprofessional ook veel van: zorgmijding, vragen over de kosten van de behandeling, stoppen met een behandeling, adviezen die niet opgevolgd worden, klachten die voortkomen uit chronische stress. Als zorgprofessional wil je dat de patiënt baat heeft bij jouw zorgverlening. Wat kun je dan doen? Er …..

Lees meer