Publicaties en media van: Tamara Madern

99 resultaten

De schuldenproblematiek in Nederland is allesbehalve onder controle. Het aantal huishoudens met gergegistreerde problematische schulden loopt al een paar jaar op. Vrijwilligersorganisatie Humantias ziet een belangrijke boosdoener van deze problematiek en starrte daarom de petitie  “Stop De Schuldenindustrie”. Wat is de rol van de zogenoemde schuldenindustrie binnen de schuldenproblematiek? In de radio uitzending Spraakmakers op …..

Lees meer


Tamara Madern, lector Schulden en Incasso, heeft meegewerkt aan een artikel over dakloosheid voor het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen. Dakloosheid is het thema van deze editie van het tijdschrift. In dit artikel ligt de nadruk op hoe aandacht voor geldzaken huisuitzettingen kan voorkomen. Een groeiend aantal huishoudens kan de fors gestegen prijzen van de huishoudelijke uitgaven …..

Lees meer

De vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil meer zicht op de positie van mensen die werk hebben, maar niet rondkomen of daar een risico op lopen. Er is veel literatuur beschikbaar over bestaanszekerheid van werkenden. Het ontbreekt echter aan een samenhangende duiding van de beschikbare onderzoeken. Een overkoepelend beeld van de beschikbare …..

Lees meer

In het research paper “A Behaviorally Informed Financial Education Program for the Financially Vulnerable: Design and Effectiveness” beschrijven Dr. Ernst-Jan de Bruijn (Leiden Universiteit), Prof. Gerrit Antonides (Wageningen Universiteit) en Dr. Tamara Madern de opzet en effectiviteit van een aangepaste cursus gebaseerd op gedragswetenschappelijk inzichten. “Financieel kwetsbare consumenten worden vaak geassocieerd met suboptimale financiële gedragingen. …..

Lees meer

Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering, werd door Werk aan Uitvoering geïnterviewd over stress-sensitief werk. “Het is niet alleen relevant voor mensen in de schulden, maar voor het hele sociale domein. Veel dienstverlening van de overheid kan  stress-sensitiever worden ingericht.” Meer weten? Lees het interview hier.

Lees meer


Om in de samenleving mee te doen zijn drie basisvaardigheden onmisbaar: digitale vaardigheden, geletterdheid en gecijferdheid. Voor deze laatste vaardigheid is weinig aandacht in de Nederlandse maatschappij, terwijl er in Nederland ruim 2.1 miljoen mensen laaggecijferd zijn. Lector wiskundig en analytisch vermogen dr. Kees Hoogland en lector schuldpreventie en vroegsignalering dr. Tamara Madern gingen in …..

Lees meer

In een poll vroeg consumentenprogramma Radar aan werknemers in loondienst met financiële problemen of zij deze problemen wel eens bespreken met hun werkgever Ongeveer de helft van de respondenten gaf aan dit niet te doen. Volgens Tamara Madern, lector schuldpreventie aan de Hogeschool Utrecht, is het belangrijk dat werknemers contact zoeken met hun werkgever bij …..

Lees meer

Als gevolg van de energiecrisis kunnen steeds meer mensen de rekening niet betalen. Niet iedereen heeft spaargeld om dit op te vangen. Incasso en deurwaardersorganisaties maken zich op voor drukke tijden. Wat is de rol van deze partijen? Daarover gaat de nieuwslezer van RTV Utrecht over in gesprek met lector Tamara Madern. Luister hier het …..

Lees meer