Publicaties en media van: Nadja Jungmann

255 resultaten

Ruim een half miljoen mensen in Nederland hebben problematische schulden. Als gevolg hiervan kunnen gezinnen van het gas worden afgesloten of uit hun huis worden gezet. De rechtbank beslist hierover. Echter zorgen deze maatregelen ervoor dat de problemen alleen maar groter worden. Rechtbank Midden-Nederland gaat nu proberen om deze mensen te helpen. Vanaf april werken …..

Lees meer


Rentetarieven voor sociale leningen verschillen sterk van gemeente tot gemeente. De leningen die worden verstrekt door gemeentelijke kredietbanken zijn bedoelt voor mensen die te weinig inkomen hebben om een lening van een reguliere bank te krijgen. In noodgevallen, bijvoorbeeld als de wasmachine stuk is, kunnen zij een sociale lening aanvragen. Als je zo’n lening krijgt …..

Lees meer

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse huishoudens worstelt met geldzorgen en (problematische) schulden. Aanhoudende geldzorgen kunnen doorwerken op de fysieke en mentale gezondheid en op de leefstijl van mensen. Een effectieve aanpak van financiële problemen kan gezondheidswinst opleveren en het met geld samenhangende beroep op de zorg verminderen. De huisartsenzorg onderkent de relatie, maar moet …..

Lees meer

Stress-sensitief werken is een begrip geworden in het sociaal domein. Dit levert veel op, maar heeft ook een keerzijde. Voor veel doorwerkingen van chronische stress op gedrag, zoals regelmatig te laat komen op een afspraak of geldzaken niet zelfstandig kunnen organiseren, geldt namelijk dat het óók doorwerkingen kunnen zijn van lage basisvaardigheden. Door nadruk op …..

Lees meer

600.000 huishoudens in Nederland hebben te maken met problematische schulden. Het aflossen van deze schulden is niet zo eenvoudig, omdat schulden snel oplopen door incassokosten. In De Nieuws BV van BNNVARA op NPO Radio 1 vertelt bijzonder hoogleraar en lector schulden en incasso Nadja Jungmann over het rapport Schulden klein houden en perspectief bieden, dat …..

Lees meer

Er is behoorlijk wat informatie beschikbaar over het functioneren van het Nederlandse invorderingsstelsel gericht op de inning van private schulden. Deze beschikbare informatie is nergens samengebracht en bekeken in één onderzoek. Om na te denken over wat er nodig is om het functioneren van de inning van private schulden te verbeteren is er behoefte aan …..

Lees meer

Het Nederlandse stelsel van het incasseren van schulden moet grondig worden herzien. Dit stellen onderzoekers Nadja Jungmann en André Moerman in hun rapport Schulden klein houden en perspectief bieden. In hun rapport laten Jungmann en Moerman zien tot welke uitwassen het huidige incassostelsel kan leiden aan de hand van een aantal rekenvoorbeelden. De kern van …..

Lees meer

Mensen  met schulden hebben twee keer zo vaak suïcidale gedachten als mensen zonder schulden. Praten over dit thema helpt en lucht op. Daarom gaat Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek, in deze driedelige podcast in gesprek met verschillende professionals over schulden en suïcide. In de eerste aflevering is Renske Gilissen te gast. Zij is …..

Lees meer

Het Rode Kruis slaat alarm over de toenemende armoede in Rotterdam. Ondanks steunmaatregelen van de overheid blijkt een steeds grotere groep mensen niet rond te kunnen komen. De Volkskrant vroeg onder andere aan Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek, hoe dit mogelijk is. Nadja: ‘we moeten ons realiseren dat we een systeem hebben gecreëerd …..

Lees meer