Publicaties en media van: Annemarieke van der Veer

40 resultaten

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse huishoudens worstelt met geldzorgen en (problematische) schulden. Aanhoudende geldzorgen kunnen doorwerken op de fysieke en mentale gezondheid en op de leefstijl van mensen. Een effectieve aanpak van financiële problemen kan gezondheidswinst opleveren en het met geld samenhangende beroep op de zorg verminderen. De huisartsenzorg onderkent de relatie, maar moet …..

Lees meer

Geldzorgen hebben impact op de gezondheid, daar merk je als zorgprofessional ook veel van: zorgmijding, vragen over de kosten van de behandeling, stoppen met een behandeling, adviezen die niet opgevolgd worden, klachten die voortkomen uit chronische stress. Als zorgprofessional wil je dat de patiënt baat heeft bij jouw zorgverlening. Wat kun je dan doen? Er …..

Lees meer

Op donderdag 1 november vond het congres van zorgverzekeringslijn plaats, met het thema ‘schulden als gezondheidsprobleem’. Centraal stond de samenwerking tussen het sociaal domein en eerstelijnszorg en de rol van de zorgverzekering. Diverse gastsprekers en experts, waaronder promovenda Annemarieke van der Veer, hebben hun visie toegelicht en gingen met elkaar in gesprek. Naar aanleiding van …..

Lees meer

Onderzoeker Annemarieke van der Veer werd geïnterviewd door William en Lina, twee internationale studenten, voor de Leidse Podcast Studenticast. Een podcast voor en door studenten over studentenwelzijn. In de tweede aflevering van deze Engelstalige podcast gaat het over financiën. Een thema dat op het moment erg leeft onder studenten omdat rondkomen voor hen niet makkelijk …..

Lees meer


Het lectoraat Schulden en Incasso reikt dit jaar voor de vierde keer de scriptieprijs uit. De winnaar van vorig jaar was SJD-deeltijdstudent Donny Bijl, met zijn scriptie “Ondernemers en schulden: Een onderzoek naar gemeentelijke schuldhulpverlening aan ondernemers” in opdracht van de Gemeentelijke Kredietbank Midden-Groningen. We willen de scriptieprijs ook dit jaar weer uitreiken aan de …..

Lees meer

De gratis e-learning Patiënten met schulden in de huisartsenpraktijk is geaccrediteerd voor huisartsen en praktijkondersteuners. Zij kunnen 1 PE-punt krijgen als ze de e-learning doorlopen en de toets met een voldoende resultaat afsluiten. Ook andere eerstelijnszorgprofessionals kunnen de e-learning volgen. In de e-learning leert u over patiënten met schulden. Hoe herkent u een patiënt met …..

Lees meerthumbnail of 20211104 Geldzorgen in de spreekkamer – Derde leernetwerkbijeenkomst

In opdracht van het ministerie van VWS organiseert het lectoraat Schulden en Incasso drie leernetwerkbijeenkomsten voor huisartsenpraktijken en schuldhulpverlenende organisaties. Het doel van de bijeenkomsten is om partijen die vorm willen geven aan samenwerking tussen huisartsenpraktijken en schuldhulpverlening daarbij verder te helpen. De eerste en tweede leernetwerkbijeenkomsten hebben eerder dit jaar plaatsgevonden. De inhoud kan …..

Lees meer