Expert- en design thinking sessie Eerder uit de schulden, wat werkt bij jongeren

Op woensdag 7 februari werd in Haarlem vanuit project Eerder uit de Schulden een dag georganiseerd voor professionals en jongeren. De dag stond in het teken van jongereninterventies rondom schuldenproblematiek.

Expertsessie Eerder uit de schulden, wat werkt bij jongeren

Tamara Madern (Hogeschool Utrecht), Floor van den Berg (Save the children) en Marjolein Odekerken (Verwey-Jonker Instituut) hebben een presentatie gegeven over ‘Eerder uit de schulden, wat werkt bij jongeren’.

 

 

Tamara Madern trapte af met algemene kennis over schuldpreventie (bij jongeren) en Floor van den Berg en Marjolein Odekerken richtte hun presentatie op de uitkomsten van het onderzoek naar vijf jongereninterventies gericht op het voorkomen van (mogelijke) betalingsachterstanden. De presentatie kan je via deze link bekijken.

Design thinking sessie, wat werkt volgens jongeren

In de middag waren jongeren van het Nova College Haarlem, jongeren vanuit de organisatie perMens (Haarlem) en jongeren van InHolland Haarlem aanwezig om deel te nemen aan de design thinking sessie. Deze sessie werd geleid door het Juridische Innovatielab van de Hogeschool Utrecht.

Drie opdrachtgevers (gemeente Haarlem, perMens en InHolland) waren hierbij aanwezig om hun vraagstukken voor te leggen aan de jongeren. Deze vraagstukken waren allemaal gelinkt aan het voorkomen van schulden en het financieel weerbaar maken van jongeren.

De jongeren zijn in een paar uur aan de slag gegaan en hebben verrassende oplossingen gevonden. Zo werd er een serious game bedacht, een app, een lespakket en kwamen er handvaten voor basisschoolklassen.

Het was een geslaagde dag voor zowel de professionals als de jongeren!