Op dinsdag 19 december organiseerde het Juridische Innovatielab van de Hogeschool Utrecht, in samenwerking met onderzoekers van het project ‘’Eerder uit de Schulden’’, een interactieve middag voor buurtteamprofessional, schulddienstverleners en studenten in Utrecht. De middag stond in het teken van vroegsignalering bij geldzorgen en schuldenproblematiek.
Expertsessie Eerder uit de schulden, vroegsignalering
Marlies van de Bunt (Bureau Bartels) presenteerde de resultaten van haar onderzoek naar vroegsignalering. Vervolgens lichtte Laura Nuiver (Hogeschool Utrecht) haar onderzoek toe over het integreren van ervaringskennis in vroegsignalering. Daarna kregen de Buurtteams Utrecht de gelegenheid om hun aanpak van vroegsignalering in Utrecht uiteen te zetten.
Design thinking sessie
Na de presentaties gingen de deelnemers, waaronder schuldhulpverleners van de gemeente Utrecht, sociaal werkers van de buurtteams Sociaal en Jeugd & Gezin, en studenten Sociaal Juridische Dienstverlening van de Hogeschool Utrecht, aan de slag met een design thinking sessie onder leiding van het Juridische Innovatielab van de Hogeschool Utrecht.
De aanwezigen werden verdeeld in groepjes en werkten aan de vraag:
“Hoe kunnen we de succesvolle aanpak van vroegsignalering binnen de Buurtteams in Utrecht uitbreiden en verduurzamen?”
Verschillende fases van de design thinking methode werden doorlopen, ondersteund door creatieve werkvormen. De resultaten aan het eind van de middag waren verrassend en inspirerend. Zo ontstond het idee om de visitekaartjes van buurtteammedewerkers persoonlijker te maken door een foto toe te voegen en de hoeveelheid tekst te verminderen. Ook het koppelen van studenten aan buurtteammedewerkers werd gezien als een manier om de succesvolle aanpak van vroegsignalering in Utrecht duurzaam te versterken.
Alle aanwezigen kijken terug op een inspirerende middag en de resultaten worden verder uitgewerkt door de Buurtteams Utrecht.