Financiële problemen door dure zorg chronisch ziek kind

Een groep zorgvragers komt in de financiële problemen door de dure zorg en regelingen die niet goed op elkaar zijn afgestemd. Dit bevestigd Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering, in een bijdrage aan het RTL Nieuws. In het artikel worden de toenemende zorgen en geldproblemen besproken van ouders met een chronisch ziek kind.

“In de basis zou iedereen moeten kunnen rondkomen als je aanvraagt waar je recht op hebt, maar in de praktijk zie je veel problemen. Het zorgstelstel bestaat uit een versnippering van wetten, regels en potjes. Als je handig bent en bureaucratisch vaardig is dat geen probleem, maar gezinnen met een chronisch ziek kind hebben vaak een gebrek aan tijd en stress, terwijl de aanvragen veel tijd en aandacht kosten. Daarnaast worden de primaire kosten vaak vergoed. Secundaire kosten, zoals ritjes van en naar het ziekenhuis, parkeerkosten en verhoogde energiekosten, worden daarentegen nauwelijks meegenomen in de regelingen die beschikbaar zijn.”

Volgens Madern zit de oplossing in het leveren van maatwerk voor de groep die buiten de boot valt en meer coulance bij de uitvoeringsinstanties. “Het systeem is complex, het zou eenvoudiger moeten. Er wordt nagedacht over het versimpelen van het systeem, maar dat is ingewikkeld. Je hebt niet zomaar al die wetten veranderd.”

Lees het hele artikel hier.