Publicaties en media van: Rosanne Oomkens

19 resultaten

Slechts een beperkt deel van de Nederlandse huishoudens met problematische schulden is in beeld bij schuldhulpverlening. Het lijkt erop dat het voor veel mensen een hele opgave is om te bepalen wanneer ze hulp nodig hebben en om vervolgens daadwerkelijk hulp te vragen. Eerder bestond het beeld dat mensen gemiddeld al vijf jaar in de …..

Lees meer

Panteia, Hogeschool Utrecht en Bureau Bartels hebben in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een evaluatieonderzoek uitgevoerd naar de werking van vroegsignalering in de praktijk. Hierbij werd onder meer onderzocht wat de rol is van vastelastenpartners (schuldeisers), hoe gemeenten signalen ontvangen en verwerken, hoe betrokken partijen samenwerken en in hoeverre de aanpak …..

Lees meer



Sinds september 2016 heeft de gemeente Utrecht de “Kanteling Schulddienstverlening” doorgevoerd. Dit hield in dat de toegang tot schulddienstverlening werd verplaatst naar de buurtteams. In 2019 is dit proces voor het eerst geëvalueerd door de Veranderbrigade en de Hogeschool Utrecht, wat leidde tot een aantal verbeterpunten. . Tegelijkertijd werd in 2019 de actieagenda Utrechters schuldenvrij …..

Lees meer

Arnhem gaat de schulden van gezinnen met problematische schulden kwijtschelden. Volgens de Arnhemse wethouder Mark Lauriks kost het gemeenten jaarlijks 17 miljard euro om ruim 3 miljard euro aan schulden op te lossen. Volgens experts, waaronder Rosanne Oomkens, kloppen deze bedragen niet. Rosanne is associate lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht. EenVandaag schreef …..

Lees meer

Een vijfde van de jongeren tussen de 18 en de 25 heeft een schuld. Terwijl het Bureau Krediet Registratie (BKR) het aantal mensen met betalingsproblemen in Nederland ziet dalen, krijgt de jeugd juist méér betalingsproblemen. Rosanne Oomkens, associate lector Schulden en Incasso, verteld aan Trajectum dat volgens haar de belangrijkste oorzaak hiervoor het achteraf betalen, …..

Lees meer

Het Lectoraat Schulden en Incasso doet samen met de praktijk onderzoek om uitvoering en beleid te versterken en schuldenproblematiek te verminderen. Zowel de samenwerking tussen schuldhulp en bewind als de kwaliteit van en toezicht op bewindvoering vormen daarbij belangrijke thema’s. Vivian den Hartogh, Rosanne Oomkens en Gercoline van Beek schreven een position paper waarin ze …..

Lees meer

Stress-sensitief werken is een begrip geworden in het sociaal domein. Dit levert veel op, maar heeft ook een keerzijde. Voor veel doorwerkingen van chronische stress op gedrag, zoals regelmatig te laat komen op een afspraak of geldzaken niet zelfstandig kunnen organiseren, geldt namelijk dat het óók doorwerkingen kunnen zijn van lage basisvaardigheden. Door nadruk op …..

Lees meer

Er is behoorlijk wat informatie beschikbaar over het functioneren van het Nederlandse invorderingsstelsel gericht op de inning van private schulden. Deze beschikbare informatie is nergens samengebracht en bekeken in één onderzoek. Om na te denken over wat er nodig is om het functioneren van de inning van private schulden te verbeteren is er behoefte aan …..

Lees meer