Publicaties en media van: Artikel in media

107 resultaten

Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso, en Ellen van Lemmen, woordvoerder bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), beantwoordden op verzoek van EenVandaag vijf vragen over het registreren van schulden bij het BKR. Hoe kan ik controleren of ik nog in de BKR-registratie sta? “Je kunt je persoonlijke kredietoverzicht via de website inzien door in te …..

Lees meer

Arnhem gaat de schulden van gezinnen met problematische schulden kwijtschelden. Volgens de Arnhemse wethouder Mark Lauriks kost het gemeenten jaarlijks 17 miljard euro om ruim 3 miljard euro aan schulden op te lossen. Volgens experts, waaronder Rosanne Oomkens, kloppen deze bedragen niet. Rosanne is associate lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht. EenVandaag schreef …..

Lees meer

Arnhem gaat alle schulden aflossen van ongeveer 50 huishoudens in Immerloo, het armste postcodegebied van Nederland volgens het CBS. De gemeente doet dit als experiment in de hoop aan te tonen dat als schulden helemaal zijn verdwenen, andere problemen zoals huiselijk geweld, verslaving, verwaarlozing en werkloosheid sneller en beter kunnen worden aangepakt. In het experiment …..

Lees meer

Ruim een half miljoen mensen in Nederland hebben problematische schulden. Als gevolg hiervan kunnen gezinnen van het gas worden afgesloten of uit hun huis worden gezet. De rechtbank beslist hierover. Echter zorgen deze maatregelen ervoor dat de problemen alleen maar groter worden. Rechtbank Midden-Nederland gaat nu proberen om deze mensen te helpen. Vanaf april werken …..

Lees meer

Rentetarieven voor sociale leningen verschillen sterk van gemeente tot gemeente. De leningen die worden verstrekt door gemeentelijke kredietbanken zijn bedoelt voor mensen die te weinig inkomen hebben om een lening van een reguliere bank te krijgen. In noodgevallen, bijvoorbeeld als de wasmachine stuk is, kunnen zij een sociale lening aanvragen. Als je zo’n lening krijgt …..

Lees meer


Het Rode Kruis slaat alarm over de toenemende armoede in Rotterdam. Ondanks steunmaatregelen van de overheid blijkt een steeds grotere groep mensen niet rond te kunnen komen. De Volkskrant vroeg onder andere aan Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek, hoe dit mogelijk is. Nadja: ‘we moeten ons realiseren dat we een systeem hebben gecreëerd …..

Lees meer


7,6 procent van alle huishoudens heeft professionele hulp nodig om de schuldenlast waar zij mee te maken hebben op te lossen. Volgens hoogleraar en lector schuldenproblematiek Nadja Jungmann is de schuldenproblematiek bij deze groep zo ingewikkeld en hoog ten opzichte van het inkomen, dat het niet realistisch is dat schulden afbetaald kunnen worden zonder kwijtschelding. …..

Lees meer

“Door de inflatie wordt alles flink duurder. Toch klinken er tegenstrijdige geluiden over de financiële positie van de Nederlander. Zo werd er tijdens afgelopen koopjesfestijn Black Friday nog altijd flink geshopt.” De ervaringen en meningen van de experts zijn er over verdeeld, blijkt uit dit artikel van de Trouw.     Volgens lector en hoogleraar …..

Lees meer