Lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek Nadja Jungmann was op woensdag 29 maart te gast bij de uitzending EenVandaag van NpoRadio1. Hier sprak ze over bestaanszekerheid en schuldenproblematiek in Nederland.
Dit naar aanleiding van een rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hierin luiden gemeenten de noodklok omdat steeds meer inwoners, jong en oud, met financiële problemen kampen. Jungmann deelt de zorgen van gemeenten. Zij vindt dat bestaanszekerheid en schuldenproblematiek als één vraagstuk gezien moeten worden. Voor inwoners met onvoldoende inkomen is schuldenproblematiek onvermijdelijk volgens haar.
Er wordt gesproken van bestaansonzekerheid als je als inwoner of huishouden onvoldoende inkomen hebt om je vaste lasten te betalen. Ook het niet tot je beschikking hebben van inkomen als de vaste lasten betaald moeten worden valt onder bestaansonzekerheid. Volgens Jungmann een probleem dat voor een grote groep Nederlanders dagelijkse kost is.
“Als je in Nederland een rekening niet op tijd kan betalen dan krijg je al snel te maken met incassokosten. Zo’n kleine schuld groeit al heel snel uit in een enorme achterstand. Het is dan heel ingewikkeld om jezelf uit de problemen te redden zonder hulp. Het is daarom belangrijk dat er in Nederland gekeken wordt naar een manier om te voorkomen dat als inwoners onvoldoende geld hebben, ze niet automatisch op die onvermijdelijke glijbaan terecht komen waarbij kleine schulden heel snel groot worden” aldus Jungmann.
Luister het hele fragment hier vanaf 40:55.