Wanneer je problematische schulden hebt en een schuldhulptraject bij de gemeente start, dan wordt je geregistreerd bij stichting Bureau Kredietregistratie, het BKR. Met zo’n registratie kunnen banken zien dat je schulden hebt en daardoor besluiten om geen hypotheek, telefoonabonnement of lening te verstrekken. Los je je schulden af, dan blijf je nog 5 jaar in het BKR geregistreerd staan. Dit is veel te lang volgens vele gemeenten. In 2022 besloten de vier grootste gemeenten als eerste om de registratie van 5 jaar te veranderen in 6 maanden. Tientallen gemeenten hebben dit ondertussen ook gedaan.
Rosanne Oomkens, associate lector schulden en incasso, praat in de radio uitzending EenVandaag van de AVROTROS over de BKR-registratie en de duur hiervan. “Een BKR registratie is geen oplossing. We willen voorkomen dat mensen terugvallen in de schulden. Daarvoor is het heel belangrijk om te weten wat maakt dat die schulden in de eerste plaats zijn ontstaan. Vaak is gebleken dat goede nazorg veel meer helpt dan een BKR-registratie.”
Het BKR is een private instelling opgericht door banken en kredietverstrekkers. Het BKR houdt zelf een registratieperiode van 5 jaar aan, maar als gemeente mag je daar van afwijken.
“Het is een vreemde situatie. Als je in gemeente A woont dan heb je wel gelijk een registratie van 5 jaar, maar als je in gemeente B woont maar voor 6 maanden of helemaal niet. De gevolgen van zo’n registratie kunnen heel verstrekkend zijn. Iemand wil verder met zijn leven, een zo’n registratie belemmerd.” Aldus Oomkens.
Luister de hele radio uitzending hier.