Financiële problemen en gezondheid: kan aandacht voor financiële schaarste het rendement van leefstijlinterventies vergroten?

Mensen met minder geld en een praktische opleiding leven korter en vooral minder lang in goede gezondheid. Leefstijlinterventies worden gezien als een belangrijk middel om gezond gedrag te bevorderen. Deze interventies houden echter nog geen rekening met nieuwe inzichten over financiële schaarste. Financiële schaarste maakt het extra uitdagend om gezonde keuzes te maken en het eigen gedrag te veranderen. Dit onderzoek brengt in kaart in hoeverre leefstijlinterventies effectiever worden, wanneer deze interventies rekening houden met de effecten van financiële schaarste.

Het doel van het project is om bij te dragen aan gezondheidsbevordering bij mensen met financiële problemen en aan het verkleinen van gezondheidsverschillen binnen de Nederlandse maatschappij.

Het onderzoek levert verschillende wetenschappelijke artikelen op, artikelen in vakbladen, een handreiking voor professionals werkzaam in het gezondheids- en sociaal domein, een handreiking voor het onderwijs, en een bijdrage aan het boek Stress-sensitief werken

Looptijd

Het project loopt van 1 september 2021 tot 1 september 2026

Betrokken partijen

  • Lectoraat Schulden en Incasso
  • Frank J. van Lenthe, Erasmus Medisch Centrum

Wilt u meer informatie?

Contactpersoon: Annemarieke van der Veer

Mailadres: annemarieke.vanderveer@hu.nl