Interview met deelnemer leergang Expert Schuldhulpverlening

De leergang Expert Schuldhulpverlening, die het lectoraat Schulden en Incasso in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam, Hanzehogeschool Groningen en Hogeschool Saxion verzorgt, is in volle gang. 15 enthousiaste deelnemers zijn in het najaar van 2019 van start gegaan en volgen met veel plezier deze eenjarige opleiding. Waaronder Fara Kambiz, werkzaam als projectleider binnen de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente Rotterdam. In onderstaand interview leest u over haar ervaringen.

 

 

 

Kun je iets over je achtergrond vertellen en de keuze voor de leergang Expert Schuldhulpverlening?

Na mijn opleiding Management Economie en Recht heb ik twee jaar in het bankwezen gewerkt en inmiddels werk al meer dan tien jaar in de schuldhulpverlening. Eerst bij de gemeente Deventer, tussendoor als projectleider bij Schouders Eronder en nu bij de gemeente Rotterdam. In Rotterdam houd ik mij nu onder andere bezig met stress sensitieve dienstverlening, daarbij ontwikkel ik gespreksvoering middelen ter ondersteuning van de professionals en denk ik mee in de ontwikkeling van trainingen. Alle kennis van de opleiding kan ik in deze rol toepassen, want eerder in het werkveld liep ik toch wel tegen obstakels aan, hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat iets op de juiste manier duurzaam wordt opgepakt? Ook is er de afgelopen jaren veel gepubliceerd en bekend geworden vanuit de wetenschappelijke inzichten over schuldenproblematiek maar hoe ga je dat vertalen richting de praktijk en zorg je dat je niet verdrinkt in alles wat er op je afkomt? Voor deze vragen is de leergang heel waardevol, het biedt vanuit theorie en wetenschappelijke inzichten een mooie aanvulling op de praktijk, je leert niet zomaar aan de slag te gaan met een idee maar eerst na te denken over bijvoorbeeld een planevaluatie, waardoor je de praktijk beter body kunt geven.

Kun je iets meer vertellen over de inhoud (verschillende modules) van de leergang Expert Schuldhulpverlening?

De leergang bestaat uit 5 verschillende modules: ‘recht’, ‘leiderschap en innovatie’, ‘gedrag’, ‘interventies’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’. De eerste twee modules hebben we afgerond. Recht vond ik best pittig, veel in wet- en regelgeving gedoken. De module leiderschap en innovatie sprak mij erg aan, we waren veel bezig met verandermanagement en verschillende krachtenvelden binnen en buiten organisaties. Persoonlijke ontwikkeling loopt gedurende de hele leergang door, daarbij reflecteer je o.a. op je eigen professionele handelen. Momenteel volgen we de modules ‘gedrag’ en ‘interventies’.

Wat waren je verwachtingen van de leergang Expert Schuldhulpverlening en wordt hieraan voldaan?

Ik had verwacht wetenschappelijke en theoretisch kaders te krijgen welke waardevol zijn voor de dagelijkse praktijk, hier wordt zeker aan voldaan! Echter had ik mij wel vergist in de tijdsinvestering, het is best intensief. Dit merk ik ook bij de andere deelnemers, het is voor ons lang geleden dat we in de schoolbanken zaten en het is op masterniveau dus het vraagt wel wat van je. Het is dus belangrijk om goede afspraken te maken met je leidinggevende en zorgen dat je zelf echt tijd vrij maakt voor de leergang.

Wie zou je de leergang Expert Schuldhulpverlening aanraden?

Aan iedere schuldhulpverlener die zich verder wil ontwikkelen en op verschillende niveaus in de organisatie wil werken. Dus iemand die een coördinerende functie ziet zitten, meedenkt in het beleid en ook betrokken blijft bij de uitvoering.

Bent u als schuldhulpverlener ook op zoek naar verdieping, actuele kennis en nieuwe professionele vaardigheden? Schrijf u dan in voor de leergang Expert Schuldhulpverlening die van start gaat in september 2020. Klik hier voor meer informatie over de leergang.