Kleine schulden kunnen oplopen tot problematische schulden. Dit komt vooral door de wijze waarop schulden worden geïncasseerd in Nederland, want kosten om die bedragen te innen stapelen steeds hoger op. Experts roepen daarom al langer om een nieuw incassostelstel. MAX Meldpunt geeft op basis van het rapport Schulden klein houden en perspectief bieden een overzicht van een aantal mogelijke oplossingen voor schulden, en gaat daarnaast in op het nieuwe incassostelsel.
Oplossingen voor schulden
Voor wie nu schulden heeft, bestaan een aantal mogelijke oplossingen. Het gaat hierbij om zelfhulp, gemeentelijke hulp en wettelijke schuldsanering.
Zelfhulp is geschikt voor wie het overzicht over zijn schulden nog niet kwijt is en mogelijk zelf nog een oplossing kan vinden. Dit kan onder meer door het treffen van betalingsregelingen of het gebruik maken van online hulpmiddelen. Ook het op orde krijgen van de administratie valt onder zelfhulp.
Hulp via de gemeente bestaat in de vorm van het zogenaamde minnelijke schuldentraject. Bij dit traject biedt de gemeente hulp bij het maken van betalingsregelingen en wijst een schuldhulpverlener toe.
Bij een wettelijke schuldsanering (Wsnp) is er sprake van een rechterlijke tussenkomst. Als de gemeentelijke hulp tekortschiet, kan de rechter het Wsnp-traject opstarten. De looptijd van dit traject is verkort van 3 naar 1,5 jaar en kent een aantal voorwaarden: het minnelijke traject bij de gemeente is mislukt, de schulden kunnen niet zelfstandig worden opgelost en de schulden zijn niet opzettelijk gemaakt.
Het nieuwe incassostelsel
In het rapport Schulden klein houden en perspectief bieden van experts André Moerman en Nadja Jungmann, wordt gesteld dat het incassostelsel in Nederland dringend op de schop moet. De aanbevelingen die zij doen in dit rapport, dat in oktober 2023 uitkwam, zijn integraal overgenomen in een motie in de Tweede Kamer. Deze motie is in maart 2024 aangenomen. De veranderingen in het incassostelsel hebben vooral betrekking op deurwaarders. Op dit moment concurreren individuele schuldeisers vaak nog onderling. Dit leidt tot hoge extra kosten. Een collectieve aanpak zou voor een beter overzicht een efficiëntere afbetalingsplannen zorgen.
Lees het hele artikel hier.