Belastingdienst houdt bij betalingsregelingen geen rekening met andere schulden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit een rapport van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de Belastingdienst bij de aanvraag van betalingsregelingen geen rekening houdt met andere schulden, ook al zijn ze ervan op de hoogte dat die schulden wel bestaan. De Belastingdienst neemt zo welbewust het risico dat mensen onder de armoedegrens raken.

Follow the Money schreef een artikel over het rapport en stelde vragen aan de staatssecretaris van Financiën. Hij reageerde dat de verbeterpunten die de Algemene Rekenkamer heeft aangedragen opgepakt zullen worden. Wel geeft hij aan dat het zicht op andere schulden bij de Belastingdienst ontbreekt. “Hierdoor is het niet altijd mogelijk voor de Belastingdienst om rekening te houden met andere schulden in het bestaansminimum”.

Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek, is verbaasd over de reactie op het rapport. “De staatsecretaris zegt niet dat ze ervoor gaan zorgen dat dit over maximaal een jaar niet meer gebeurd. Het maakt inzichtelijk dat niet met man en macht wordt gewerkt om de uitvoering passend te maken voor mensen met schulden”. Volgens Jungmann moeten de regels voor de vaststelling en verdeling van de betalingscapaciteit onder schuldeisers dringend onder de schop. “Anders blijven mensen in de problemen komen”.

Lees het hele artikel van hier.