Ongeveer 30.000 personen hebben een openstaande bijstandsschuld bij de gemeente Rotterdam. De totale schuld is ongeveer 125 miljoen euro. Deze schulden kunnen om uiteenlopende redenen zijn ontstaan, zoals door terugvordering van te veel ontvangen bijstandsuitkering, het ontvangen van leenbijstand voor het aanschaffen van duurzame consumptiegoederen of door boetes voor het overtreden van de inlichtingenplicht. (bron)
Om de schuldenproblematiek te verminderen is een van de voorgestelde beleidsmaatregelen om schulden (deels) kwijt te schelden. Daarnaast worden bijstandsschulden afgeboekt als deze schulden zijn verjaard. Wat zijn de effecten hiervan op de financiële situatie, werk en inkomen en mentale gezondheid? Dit is onderzocht in de gemeente Rotterdam door de Universiteit Leiden en de Hogeschool Utrecht.
In het kwalitatieve onderzoek is met behulp van 39 diepte-interviews uitgevraagd hoe mensen de kwijtschelding en afboeking hebben ervaren. Uit de interviews blijkt dat veel respondenten weinig tot geen verandering ervaren op het gebied van de financiële situatie, werk en inkomen of mentale gezondheid door de schulden afboeking of kwijtschelding. Ook is het vertrouwen in de gemeente Rotterdam niet veranderd na de afboeking of kwijtschelding. In het onderzoeksrapport, uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht, kunt u lezen hoe dat komt.
De overige (kwantitatieve) onderzoeksrapportages, uitgevoerd door de Universiteit Leiden, kunt u hier lezen.