In de uitzending van EenVandaag van woensdag 12 april werd besproken dat de gemeente Utrecht de regels voor jongeren in de bijstand gaat versoepelen. Jongeren in de gemeente Utrecht worden niet meer verplicht om vier weken naar werk te zoeken voordat de gemeente ze helpt met een uitkering.
Landelijk beleid bepaald dat jongeren tot en met 27 jaar vier weken de tijd hebben om een baan te zoeken. Als dit echt niet lukt, krijgen ze hulp van de gemeente. Volgens Nadja Jungmann, lector en bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek, is het idee van dit beleid om jongeren daarmee een prikkel te geven om hun uiterste best te doen om werk te vinden. Maar volgens Jungmann zorgt die termijn van vier weken er juist voor dat jongeren in de financiële problemen belanden. “Als je de eerste vier weken nog geen geld krijgt van de gemeente ontstaan er vaak schulden. Door als gemeente soepeler te worden geef je jongeren een kans om hun plek te vinden op de arbeidsmarkt en niet met een enorme schuldenberg te beginnen”.
Niet alleen Utrecht, maar ook andere gemeenten zijn zoekende naar aanpassingen in hun beleid. Maar er zit een nadeel aan het feit dat elke gemeente zijn eigen plan trekt. “De verschillen tussen gemeenten lijken steeds groter te worden en dat is niet per se een goede ontwikkeling. De kansen die je krijgt horen niet af te hangen van de gemeente waar je woont” aldus Jungmann.
Bekijk de uitzending van EenVandaag hier.