Sinds de invoering van leenstelsel wordt er steeds meer geleend. Volgens het CBS hebben momenteel 1,4 miljoen mensen een studieschuld. Dit zijn flinke bedragen aan de voet van het volwassen leven waardoor de stress en druk toeneemt bij studenten.
De stelling ‘‘De schulden van studenten nemen zorgwekkende proporties aan” werd vanochtend voorgelegd in de radio uitzending ‘Spraakmakers’ van NPO 1. In de uitzending hebben verschillende mensen hun mening geuit over het leenstelsel. Onder meer ouders van studenten, politici, student en lector Tamara Madern.
Tamara Madern is het eens met de stelling. Het leenstelsel heeft impact op de studenten, ze zijn continu bezig met de studieschuld (hoe ga ik het afbetalen, kan ik nog wel een huis kopen, hoe onderhoud ik later mijn gezin) wat leidt tot stress en concentratieproblemen. Hoewel er vroeger ook geleend werd en ook studieschulden waren, was er destijds meer een keuzevrijheid en worden studenten nu min of meer gedwongen om te lenen. Dit in combinatie met strengere eisen van het hoger onderwijs maakt dat studenten meer stress ervaren. De vraag is dus hoe sociaal het sociale leenstelsel eigenlijk is.
Hier ook benieuwd naar? Klik dan hier om de uitzending terug te luisteren. Het fragment is in de tijdsperiode van 9.30 uur tot 10.00 uur te beluisteren.