Ouders hebben ook stress rondom leenstelsel

 

Niet alleen studenten maar ook hun ouders maken zich zorgen over het leenstelsel en ervaren daar stress van, blijkt uit het artikel van de Trouw.

Het is een vraagstuk voor zowel studenten als hun ouders. De ouders maken zich namelijk zorgen over het gemak waarmee hun kinderen een lening afsluiten zonder dat ze daarbij betrokken hoeven te worden. Daarnaast voelen de ouders druk in het maken van keuzes van eigen uitgaven omdat ze niet willen dat hun kinderen grote schulden maken.

 

Lector Nadja Jungmann stelt: ”Als het leenstelsel wordt bediscussieerd, gebeurt dat meestal met studenten die aangeven stress te ervaren vanwege de groeiende schuld. De ouder komt niet of nauwelijks aan het woord. Dat is echt een gemis. We weten namelijk nog niet wat voor invloed studerende kinderen en het leenstelsel heeft op de gezinnen in Nederland die financiële zorgen ervaren.” 

Het Nibud ziet tevens dat door de invoering van het leenstelsel studenten makkelijker lenen. Het afsluiten van een studielening is de norm geworden terwijl het vroeger nog als vervelend werd ervaren blijkt uit onderzoek. Volgens Nadja Jungmann maakt die maatschappelijke goedkeuring het voor ouders dan ook extra moeilijk om het gesprek aan te gaan met hun kinderen.