Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso, en Ellen van Lemmen, woordvoerder bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), beantwoordden op verzoek van EenVandaag vijf vragen over het registreren van schulden bij het BKR.
- Hoe kan ik controleren of ik nog in de BKR-registratie sta?
“Je kunt je persoonlijke kredietoverzicht via de website inzien door in te loggen of het aanvraagformulier op de website in te vullen” aldus Van Lemmeren. In je persoonlijke kredietoverzicht vind je alle kredieten die bij het BKR geregistreerd staan.
- Hoe lang blijf je geregistreerd staan als je schulden al zijn afgelost?
“Het BKR maakt onderscheid tussen verschillende soorten registraties. Als je een persoonlijke lening afsluit, dan krijg je een positieve registratie. Maar als je de verplichtingen die daaruit voortkomen niet nakomt, krijg je een achterstandsregistratie, ook wel een negatieve registratie genoemd. Een achterstandsregistratie blijkt 5 jaar zichtbaar in het BKR-register” verteld Jungmann.
- Wie houdt toezicht op het BKR?
“BKR is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Toezichthouders, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleren of BKR zich aan de wet houdt” aldus Jungmann. Ook verteld Van Lemmeren dat het BKR een aantal toezichthoudende en adviesorganen heeft opgericht die toezien op het beleid van het Bestuur van BKR en op de algemene gang van zaken binnen BKR.
- Waarom is het BKR geen overheidsinstantie?
Stichting BKR is op weg naar een officiële wettelijke erkenning. Het Ministerie van Financiën heeft een voorstel gemaakt voor een nieuwe wet, die ervoor zou moeten zorgen dat het registeren van leningen een officiële taak wordt, vastgesteld in de wet.
- Hoe kom je van je BKR-registratie af als die al is afgelost?
“Hiervoor dien je contact op te nemen met de kredietaanbieder bij wie het krediet is afgesloten. De kredietaanbieder heeft deze gegevens bij het BKR geregistreerd en kan deze gegevens weer (laten) aanpassen. De kredietaanbieder beoordeelt de aanvraag en geeft bij een positieve beoordeling BKR de opdracht de gegevens aan te passen” zegt Van Lemmeren.
Volgens Jungmann is de recente aandacht voor BKR-registraties een weerspiegeling van het besef dat het voor mensen met schulden bijzonder moeilijk is om hun leven weer op de rails te krijgen. Volgens haar moeten we als maatschappij nadenken over wat mensen nodig hebben om hun leven weer op te pakken. “Het is eerlijker om de negatieve registraties uit het register te halen zodra de schulden zijn afbetaald, zodat mensen met een schone lei kunnen beginnen. Maar we moeten voorkomen dat we daarin doorslaan. Lenen is geen recht, maar een gunst.”
Lees het hele artikel van EenVandaag hier.