Arnhem gaat de schulden van gezinnen met problematische schulden kwijtschelden. Volgens de Arnhemse wethouder Mark Lauriks kost het gemeenten jaarlijks 17 miljard euro om ruim 3 miljard euro aan schulden op te lossen. Volgens experts, waaronder Rosanne Oomkens, kloppen deze bedragen niet. Rosanne is associate lector Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht. EenVandaag schreef een artikel over het experiment.
Deze bedragen komen uit een rapport uit 2020 van onderzoeksbureau De Argumentenfabriek, waarin op basis van een rekenmodel uit 2011 een schatting wordt gemaakt van de totale kosten van problematische schulden voor de maatschappij. Het gaat dus niet om de kosten van alle schuldhulpverlening in Nederland, en al helemaal niet om de kosten voor gemeenten.
Het kan niet waar zijn dat de kosten van schuldhulpverlening door gemeenten 17 miljard is volgens Oomkens. Ook het bedrag van 3 miljard euro is lastig te onderbouwen volgens haar. “Wat wordt volgens het rekenmodel verstaan onder problematische schulden? Bij welke mensen stonden die schulden open? Zijn de schulden geïnd, kwijtgescholden of gaat dit over oninbare vorderingen?”
Daarnaast werd er in de radio uitzending Feit of Fictie van NPO radio 1 gepraat over de uitspraak van de Arnhemse wethouder Mark Lauriks. Ook in deze uitzending gaf Rosanne Oomkens haar mening over deze uitspraak. “Mijn beeld is dat dat niet kan kloppen. Als je het hebt over het oplossen van schulden dan heb je het over schuldhulpverlening. De kosten van schuldhulpverlening kunnen niet 17 miljard zijn”. Wat de exacte bedragen dan zijn, daar kan Oomkens nog geen antwoord op geven. “Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.” Luister de aflevering van Feit of Fictie hier terug.
Ook was Rosanne te gast bij de uitzending van Op1 op dinsdag 23 april om haar mening te geven over het Arnhemse schulden experiment. Daarnaast schreef Binnenlands Bestuur een artikel over een vergelijkbaar project in Rotterdam. Bekijk hier de uitzending van Op1 terug en lees hier het artikel van Binnenlands Bestuur.