Een gezamenlijke aanpak tegen schuldenrecidive

Het aantal mensen dat na een schuldenregeling weer in de schulden komt is hoog. Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering, deelt met Stichting BKR haar inzichten over de oorzaken van financiële recidive en hoe de vicieuze cirkel doorbroken kan worden.

Volgens Madern is de achterliggende reden voor financiële recidive geen domme keuze, maar een structureel tekort aan geld. “De kern is dat veel mensen simpelweg weinig overhouden. Na een schuldhulpverleningstraject blijft de financiële situatie vaak zo krap dat een nieuwe tegenvaller, zoals een kapotte koelkast, snel tot terugval kan leiden.” Volgens Madern heeft vooral de groeiende groep werkende armen het moeilijk. “Deze groep mensen zijn niet in beeld bij gemeente of hulpverlenende instanties, waardoor ze minder snel ondersteuning krijgen en het risico lopen opnieuw in de schulden te belanden.”

Een persoonlijke aanpak

Om nieuwe schulden te voorkomen is een persoonlijke aanpak van cruciaal belang volgens Madern. “De schuldhulpverlener speelt een essentiële rol. Mensen hebben meer vertrouwen in iemand die ze kennen dan in een algemeen loket. Daarnaast is het belangrijk dat mensen vertrouwen en ondersteuning blijven ervaren, ook als een schuldentraject is afgesloten.” Daarom pleit de lector voor proactieve positieve contactmomenten, zoals inkomenschecks, belastinghulp en adviesgesprekken. Volgens haar zorgt regelmatig contact ervoor dat het makkelijker is om vroeg in te grijpen als er iets mis dreigt te gaan.

Financieel inzicht en educatie 

Naast een persoonlijke aanpak spelen inzicht in de financiële situatie en financiële educatie een cruciale rol bij het tegengaan van recidive. “We moeten verder kijken dan alleen kennisoverdracht. Het gaat om praktische vaardigheden en aandacht voor het kunnen handelen in verschillende situaties.”

Gedeelde verantwoordelijkheid 

Concluderend stelt Madern dat het terugdringen van schuldenrecidive vraagt om samenwerking in de hele keten: van hulpverleners tot schuldeisers en overheden. “Door preventie, begeleiding en educatie met elkaar te verbinden, kan gebouwd worden aan een stabiele toekomst voor mensen met financiële problemen en voorkomen worden dat ze terugvallen in de vicieuze cirkel van schulden.”

Lees het hele artikel van Stichting BKR over schuldenrecidive hier.