“De schuldenproblematiek on Nederland is substantieel en neemt maar niet af.” Dat schrijft Nadja Jungmann, lector schulden en incasso, in haar blog voor Pont Zorg & Sociaal. “In een poging het tijd te keren, zijn beleidsvoornemens steeds ambitieuzer, de ingrepen in de wetten steeds steviger en is de inzet in experimenten steeds groter. Het is alleen de vraag of ambitieuzer, steviger en groter de oplossing een stap dichterbij brengt.”
“Recent kwamen er diverse pilots in de media. De pilots hebben op het eerste gezicht een hoge aaibaarheidsfactor. Ze bieden gezinnen in nood een perspectief en ze worden gevolgd door wetenschappers. Dit maakt dat we ervan kunnen leren. Toch past er ook een reserve. Eén van de grote problemen in de aanpak van schuldenproblematiek is dat er weinig kennis is. Zo weten we dat mensen in de schulden komen door tal van oorzaken, zoals een te laag inkomen, niet- gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen, te hoge vaste lasten of te beperkte financiële vaardigheden. We weten echter niet welk deel van de schuldenproblematiek wordt veroorzaakt door welke oorzaak.”
“Een gemeenschappelijke deler in de aanpak van de schuldenproblematiek is dat goede bedoelingen vaak niet rusten op een goed uitgewerkte beleidstheorie. Het gevolg is dat hoge ambities en daadkracht de overhand krijgen en het veld te veel nieuwe wetten en pilots over zich heen krijgt die niet leiden tot de zo gewenste substantiële effecten.”
Lees de hele blog hier.