Antwoorden module doorverwijzen

Vraag 1

Femke heeft een laag inkomen en op de korte termijn geen zicht op inkomensstijging. Daarnaast heeft Femke risicovolle schulden, zoals de schuld bij de woningbouwvereniging. Frank en Bianca daarentegen hebben wel mogelijkheden om af te lossen op hun schulden. Zij kunnen fors besparen, waardoor er geld vrijkomt om schulden mee af te lossen. Hun inkomenspositie verbeterd direct zodra Frank weer een baan heeft. Binnen de schuldhulpverlening wordt gekeken naar de hoogte van de schulden en de maximale afloscapaciteit van de burger(s). Als het iemand niet lukt om de schulden in zijn geheel af te lossen, door drie jaar lang de maximale afloscapaciteit in te zetten, dan is er sprake van een problematische schuld en kan deze alleen opgelost worden door de restschulden kwijt te schelden.
Zie ook de werkwijzer voorzieningen pagina 31 – 35, 44 en 45 en de werkwijzer praktische tips, pagina 27 en 28

Vraag 2

Zelfstandig ondernemers met nog een actieve onderneming, komen vaak niet in aanmerking voor een schuldregeling met kwijtschelding bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Zelfstandig ondernemerschap kan een uitsluitingsgrond zijn. Dit komt mede door de complexheid van deze cases (denk aan wisselend inkomen, oplopende schulden, of achterlopen met belastingaangiftes waardoor de omvang van de schulden niet duidelijk is). Zodra zelfstandigen hun bedrijf beëindigen en financieel afsluiten, kunnen zij vaak wel een beroep doen op de gemeentelijke schuldhulpverlening. Zie ook de werkwijzer voorzieningen.
In het geval van Mehmet en Isra is er sprake van een structureel te laag inkomen voor hun vaste lasten. Zij hebben geen ‘kloppend budgetplaatje’. Zij zullen schulden blijven maken omdat hun vaste lasten te hoog zijn. Pas als de vaste lasten zijn teruggebracht en passen binnen het budget, kan er gewerkt worden aan een duurzame oplossing. Zie ook de werkwijzer voorzieningen.

Vraag 3

Dit is niet altijd waar. Het hangt af van de ernst van de schulden, de persoonlijke situatie van de schuldenaar en bij welke instanties er schulden zijn gemaakt. Voor mensen die geen overzicht meer hebben kunnen de schulden al snel problematisch lijken. Als de administratie eenmaal op orde is, kan het zo zijn dat de schulden in zijn geheel kunnen worden afgelost, nadat er realistische betalingsregelingen zijn getroffen.
Uw cliënt heeft hiervoor niet altijd professionele schuldhulp nodig. Via zelfhulpsites kan uw cliënt ook zelf aan de slag met het oplossen van de schuldproblemen.
Zie ook de werkwijzer voorzieningen.

Anderen hebben wel een schuldregeling met kwijtschelding nodig om de problemen op te lossen, maar komen er niet voor in aanmerking. Er gelden namelijk bepaalde eisen voor zowel de minnelijke als wettelijke schuldhulpverlening. Als iemand niet aan die eisen kan voldoen, is een schuldregeling met kwijtschelding misschien wel nodig, maar niet mogelijk.
Zie ook de werkwijzer praktische tips.

Vraag 4

Veel mensen met schulden hebben juridische vragen. Klopt het bedrag dat ik overhoud na de beslaglegging op mijn inkomen? Vraagt het incassobureau teveel geld? Heb ik recht op bijzondere bijstand? Het bureau sociaal raadslieden en het juridisch loket kunnen uw cliënt helpen. Zij geven (vaak gratis) advies en kunnen ook helpen met het aanvragen van voorzieningen, of het opstellen van een brief.
Zie ook de werkwijzer voorzieningen en de werkwijzer praktische tips.

 

Hoeveel vragen heeft u juist beantwoord?