Matthijs Verzaal

Rol in het lectoraat

De verbinding tussen Matthijs Verzaal (1991) en het lectoraat, komt voort uit een samenwerking tussen het lectoraat Licht Verstandelijke Beperking en Jeugdcriminaliteit aan de Hogeschool Leiden en het lectoraat Schulden en Incasso aan de Hogeschool Utrecht. Gezamenlijk hebben zij een onderzoek uitgevoerd naar de beleving van schuldenproblematiek en arbeidsparticipatie bij mensen met een licht verstandelijke beperking.  Het lectoraat Lichtverstandelijke beperking en Jeugdcriminaliteit werd gevraagd om de doelgroep te interviewen gezien hun expertise hierin. Vanuit deze samenwerking is Matthijs Verzaal, sinds juli 2018, werkzaam bij het lectoraat Schulden en Incasso en is hij bij verschillende projecten actief als Junior Onderzoeker.

Interesses

Matthijs is geïnteresseerd in de psychologie en sociologie van deze doelgroep. Zijn interesse om zich door te ontwikkelen komt voort uit zijn ervaringen met doelgroep en de vaak onbegrepen kwetsbaarheid van het individu in relatie tot maatschappelijke/individuele omgevingsfactoren. In de afgelopen jaren is hij bij verschillende projecten actief geweest waarin deze doelgroep werd onderzocht. Hierin heeft hij ervaren hoe deze doelgroep vaker problematiek ervaart in verschillende leefgebieden, waaronder ook vaak schulden. Vanuit zijn functie aan het lectoraat Schulden en Incasso hoopt hij meer te leren over het leefgebied waar deze problematiek ontstaat. Om hier vanuit meer inzicht te krijgen in de uitdagingen die er mogelijk zijn voor de LVB-doelgroep.

Loopbaan

Matthijs Verzaal studeerde in 2017 af aan de Hogeschool Leiden aan de opleiding Toegepaste Psychologie. Voor zijn scriptie onderzocht hij de levensverhalen van jongeren met een licht verstandelijke beperking en hoe hun criminele carrière zich had ontwikkeld. Voor het onderzoek is hij meerdere maanden meegelopen in het leven van de jongeren en ontwikkelde een intensieve samenwerking. De jongeren wilde namelijk graag hun verhaal vertellen. De opdrachtgever van deze scriptie was het lectoraat Licht Verstandelijke beperking en Jeugdcriminaliteit, waar hij na zijn scriptie werkzaam werd als onderzoeker. Daar werd hij ingezet voor de dataverzameling van het onderzoek naar schuldenproblematiek onder deze doelgroep en kwam de samenwerking het lectoraat Schulden en Incasso tot stand. Sinds september 2018 volgt Matthijs een pre-master traject voor de master ‘Sociology: Contemporary Social Problems’.

Contact

matthijs.verzaal[at]hu.nl